اهمال کاری چیست و چرا باید از آن پرهیز کرد؟
اهمال کاری چیست و چرا باید از آن پرهیز کرد؟ به سوالی همه گیر تبدیل شده است چرا که اثرات منفی اهمال کاری روی تمام جنبه های زندگی مشهود است. در نتیجه پاسخ به این سوال از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به تعویق انداختن کارها احتمالا بارها و بارها گریبان گیر افراد شده است. اینکه دارای چه شغل یا جنسیت یا موقعیت اجتماعی ای هستید، تاثیر چندانی در بروز این امر ندارد؛ و تنها در شکل رخ دادن آن مؤثر است. چند بار تصمیم گرفتید که از شنبه به باشگاه بروید اما مدام انجام آن را به تعویق انداختید؟ یا چند بار پیش آمده که به جای انجام تکالیف خود به جست و جو در صفحات مجازی پرداختید و یا به جای انجام کارهای عقب مانده ی شرکت به تماشای فوتبال یا سریال مشغول شدید؟ تمام این موارد نشان دهنده وجود اهمال کاری در تمام ابعاد و اشخاص با شدت های مختلف است.
در این مطلب سعی می کنیم به طور کامل به سوال اهمال کاری چیست و چرا باید از آن پرهیز کرد؟ پاسخ دهیم و همچنین به چند مورد از علل به وجود آورنده آن می پردازیم. با روشان آکادمی همراه باشید.
اهمال کاری چیست؟
تعریف لاتین:
اهمال کاری (procrastination) در زبان لاتین از دو بخش pro به معنی «جلو» و «پیش» و crastinus به معنای «فردا» تشکیل شده است و معنای تحت الفظی آن «تا فردا» است.
در پاسخ به اهمال کاری چیست باید گفت هنگامی که فرد انجام کاری را بصورت اختیاری و غیرضروری به تاخیر بیاندازد و امید داشته باشد در آینده با کیفیت بهتری آن کار را انجام می دهد، در واقع دچار اهمال کاری شده است.
تفاوت اهمال کاری با تنبلی
باید توجه داشت که تنبلی و اهمال کاری را نمی توان هم معنی دانست. افراد تنبل علاقه ای به انجام کاری ندارند و البته که مشکلی در این خصوص آن ها را آزار نمی دهد؛ اما افراد اهمال کار در واقع میل به انجام دادن کار را دارند اما نمی توانند خود را مجبور به شروع کار کنند و انجام آن را مدام پشت گوش می اندازند یا به دقیقه های پایانی موکول می کنند و از انجام ندادن کار آرامش خاطر ندارند. پس نباید این دو را به جای یکدیگر استفاده کرد.
علل اهمال کاری:
برخی از علل عبارت اند از:
- خود ناتوان سازی
- کمال گرایی منفی
- نگرانی و ترس از شکست
- نافرمانی و طغیان
- ناتوانی در خود تنظیمی
اهمال کاری در چه زمینه هایی رخ می دهد؟
به طور کلی می توان گفت هرجا انجام عملی مطرح است، امکان وجود اهمال کاری نیز وجود دارد. به عنوان مثال در ورزش، رژیم، انجام پروژه های دانشگاهی، مطالعه دروس، ملاقات افراد و …
چرا دچار اهمال کاری می شویم؟
این امر معمولا هنگامی رخ می دهد که فرد از انجام کاری می ترسد یا وحشت دارد یا باعث افزایش اضطراب او می شود. افراد برای اینکه از این احساسات منفی دور شوند، شروع به انجام کار های لذت بخش مانند انجام بازی های رایانه ای، گشتن در فضاهای مجازی و … می کنند تا از احساسات منفی دور شوند. اما احساس شرم و گناه همچنان در افراد اهمال کار زیاد است.
چرا باید از اهمال کاری پرهیز کرد؟
اگر به تعلل هایی که در طول زندگی خود انجام داده اید فکر کنید و به نتایج و اثرات نامطلوب آن روی جنبه های مختلف زندگیتان توجه کنید، به پاسخ اینکه چرا باید از اهمال کاری پرهیز کرد می رسید. به طور کلی تعلل می تواند تحصیلات افراد، درآمد و رضایت شغلی، کارآمدی فرد، عزت نفس اشخاص، روابط شخصی و … را تا حد زیادی ضعیف کند.
اگر به تعویق انداختن کارها جزئی از ویژگی های جدا نشدنی افراد شود و به مدت طولانی ادامه پیدا کند، می تواند اثرات مضر جدی برای فرد به همراه داشته باشد. اهمال کاری در تمام افراد جامعه دیده می شود از جمله کارمندان شرکت، دانش آموزان، افراد خانه دار و … که اثرات مخرب در هر گروه متفاوت است.
دانش آموز اهمال کاری را در نظر بگیرید که انجام تکالیفش را مدام به تعویق می اندازد و هنگام امتحانات مطالعه دروسش را به دقایق آخر پیش از امتحان موکول می کند. چنین دانش آموزی به دلیل عملکرد و نتایج ضعیف نسبت به همسالانش دچار ناامیدی، احساس گناه، عدم اعتماد به نفس و در درجات بالاتر، افسردگی می شود.
در مورد کارمندان شرکت نیز اهمال کاری دردسر ساز است. کارمندی که مدام انجام کارهایش به تعویق می افتد و پروژه اش را سر وقت تحویل نمی دهد مسلما توبیخ و تنبیه می شود. چنین کارمندی انگیزه کار کردن خود را از دست می دهد و به فردی سرخورده تبدیل می شود که اگر این روند ادامه پیدا کند حتی فرد شغل خود را از دست می دهد. اگر خودتان به اطرافیان خود توجه کنید، بی شمار مثال های مشابه را مشاهده می کنید.
در پاسخ به بخش دوم سوال اهمال کاری چیست و چرا باید از آن پرهیز شود؟ باید دانست که اهمال کاری فقط به زمینه کاری و تحصیلی خلاصه نمی شود. مثلا فردی علی رغم ناراحتی و فشار روانی ناشی از اضافه وزنش، رژیم غذایی و ورزش را به شنبه ای نامعلوم موکول می کند یا شخصی که در اثر به تعویق انداختن ملاقات دوستان و آشنایانش باعث از بین رفتن این روابط می شود و در نهایت با ادامه پیدا کردن این روند به فردی منزوی و افسرده تبدیل می شود.
مورد دیگری که باید اشاره کرد این است که به تعویق انداختن انجام کارها باعث می شود فرد بنا بر زمان کمی که دارد کار را به درستی انجام ندهد یا از روش های نادرست و غلط استفاده کند.
هنگامی که کارها به تعویق انداخته می شوند، احتمال خطا، چند برابر شدن حجم کارها و فراموش کردن قسمتی از کار بالا می رود. همچنین در صورت زمان دار بودن، ممکن است با تعلل زمان انجام کار به اتمام برسد و باعث ضرر های مالی شود.
در نتیجه با توجه به مطالب گفته شده و اثرات سوء اهمال کاری بر تمامی گروه های درگیر به سوال اهمال کاری چیست و چرا باید از آن پرهیز کرد؟ پاسخ داده شد. در نتیجه می توان گفت تا حد امکان باید از اهمال کاری پرهیز شود تا هم کیفیت زندگی و هم میزان سلامت روانی افراد بالا رود.
دیدگاهتان را بنویسید